Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Το πρόβλημα των πυρκαγιών και μέτρα για την αντιμετώπιση τους


Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο απότι φαίνεται δεν επιλύεται.Φέτος ο αριθμός των πυρκαγίων ήταν τεράστιος και τα κρατικά μέσα προστασιάς αποδεκατισμένα και ελλειπή.Ποιος φταίει αποτελεί ερώτημα αλλά όπως κάθε χρόνο δεν θα υπάρχει απάντησει.
 Η χώρα μας διαθέτει δάση και δασικές εκτάσεις που καλύπτουν περίπου το 70% της χώρας.
Από αυτά τα ψηλά μας δάση (οικονομικά) καλύπτουν περίπου το 25% της χώρας.
Και οι δύο προηγούμενες κατηγορίες δάση και δασικές εκτάσεις έχουν ισάξια οικολογική σημασία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαχωρίζονται.
Ένα επιπλέον ευτύχημα κατά την άποψή μου, είναι ότι τα δάση μας κατά ποσοστό 70% είναι δημόσια και τα υπόλοιπα ιδιωτικά, μοναστηριακά κλπ, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα στη διαχείρισή τους και δεν προσκρούει σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική σημασία των δασών έχει μειωθεί κυρίως από την φθηνή εισαγωγή ξυλείας και άλλων προϊόντων από άλλες χώρες.
Εμείς δεν καταφέραμε, όπως και στους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, να αξιοποιήσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγική διαδικασία, ώστε να παράγουμε φθηνά ποιοτικά και ανταγωνιστικά δασικά προϊόντα, για διάφορους λόγους.
Φροντίσαμε αντίθετα να απαξιώσουμε και να καταστρέψουμε οποιαδήποτε κρατική εκμετάλλευση των δασών και των δασικών προϊόντων και να αναθέσουμε την εκμετάλλευση στους συνεταιρισμούς.
Τα δάση έχουν μείνει σε περιστασιακά μέτρα αξιοποίησης και πρόληψης σε επικύνδινες περιόδους.

 
Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά δάση κατέχουν τον ψηλότερο βαθμό βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, διότι φιλοξενούν την πιο πλούσια χλωρίδα και πανίδα σε σχέση με την έκτασή της.
Την ευθύνη της διαχείρισης των δασών της χώρας την έχει η Δασική Υπηρεσία, την οποία ίδρυσε η πολιτεία για το σκοπό αυτό.H Δασική υπηρεσία πρόσφερε σπουδαίο έργο στην εξέλιξη,αξιοποίηση και προστασία των δασικών περιοχών.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί επανασχεδιασμό της πολιτικής δασοπροστασίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται ενιαία διαχείριση του κύκλου πρόληψης, καταστολής και διαχείρισης των καμένων περιοχών. Η ολοκληρωμένη διαχείριση θα πρέπει να βασίζεται στο συντονισμό της συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με αρμοδιότητες και συμπληρωματικούς ρόλους που θα προσδιορίζονται  με σαφήνεια στο πλαίσιο ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου.Η αντιμετώπιση τους γίνεται απο΄την Πυροσβεστική η οποία δεν γνωρίζει καλά όμως των δασικό χώρο.Ακόμη  τά μέσα και το προσωπικό έχουν κάνει τις πυρκαγιές ένα επικίνδυνο κομμάτι για το περιβάλλον.


Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αποτελεί βασικό παράγοντα  αλλά και τα μέτρα μετά απο την πυρκαγία είναι σημαντικό μέρος για την ανάπλαση του περιβάλλοντος και την προστασία απο καταστροφές.


ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • Η εποχιακή στελέχωση των υπηρεσιών με δασολόγους και εποχικό πυροσβεστικό προσωπικό για προστασία των περιοχών.Η ετοιμότητα και πληρότητα αποτελεί βασικό στοιχείο για την πρόληψη.
  • Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και η υπάρχουσα τεχνογνωσία με τα προγράμματα για την οργάνωση και το σχεδιασμό της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές με τη μορφή συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού, εφαρμογών πληροφορικής για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και τεχνολογιών πυρόσβεσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε τοπικό, περιφερειακό  και εθνικό επίπεδο.
  • ·Οι αναδασώσεις και η επανεγκατάσταση του δάσους στις καμένες εκτάσεις θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά τις ευρύτερες περιοχές  που κάηκαν και η ανθρώπινη παρέμβαση θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου το φυσικό οικοσύστημα δεν μπορεί να επανέλθει από μόνο του. Η μεγάλη έκταση των περιοχών που κάηκαν και η δυσκολία φυσικής αναγέννησης που αναμένεται να εμφανίσουν ορισμένα από τα δασικά είδη που κάηκαν, είναι στοιχεία που θα πρέπει να αξιολογηθούν και να εξεταστούν ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σχεδίων αναδάσωσης που θα εκπονηθούν και εφαρμοστούν.
  •  Θα πρέπει άμεσα να εκπονηθούν σχέδια για τον έλεγχο της εδαφικής διάβρωσης και την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που κάηκαν.
  • Η αντιπυρική προστασία με αντιπυρικές ζωνες(καθαρισμένες) και καλό οδικό δίκτυο για προσέγγιση από οχήματα για κατάσβεση.
  • Ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο πρόληψης.

ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ
 

Μεγάλη πυρκαγιά και στη Φθιώτιδα

 

Ένα ακόμα πύρινο μέτωπο ξέσπασε λίγο νότια των οικισμών Λιόσης και Αγία Αικατερίνη στο χωριό Αρκίτσα κοντά στην Αταλάντη της Φθιώτιδας.

Μεγάλη πυρκαγιά και στη Φθιώτιδα
Η φωτιά επεκτείνεται σε πευκοδάσος, έχει αναπτύξει τρία μεγάλα μέτωπα και κατευθύνεται σε κατοικημένες περιοχές. Έχει σημάνει συναγερμός στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της κεντρικής Ελλάδας και μετακινούνται στην περιοχή δεκάδες πυροσβεστικά.

Newsbomb.gr

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Τα αμύδγαλα στη διατροφή μας...

Τα αμύγδαλα ανά 100 γραμμάρια προσφέρουν 0,78 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη αυτή είναι η καταλληλότερη βιταμίνη για προβλήματα στο δέρμα και στους βλεννογόνους.

Τα αμύγδαλα στη διατροφή μας


Το αμυγδαλέλαιο επίσης αποτελεί ένα εναλλακτικό γαλακτοκομικό προϊόν που εξαιτίας των υψηλών ποσοτήτων μαγνησίου, μαγγανίου, σεληνίου, ασβεστίου και βιταμίνης Ε βοηθά την επιδερμίδα να παραμένει λαμπερή και νεανική.

Επιπλέον, το αμυγδαλέλαιο δεν περιέχει τη λακτόζη (που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα). Έτσι, αποτρέπεται η θαμπάδα των μαλλιών, τα οποία παραμένουν λαμπερά και απαλά για περισσότερο χρόνο.
Πηγή: zougla.gr

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΕΦΕΤ ανάκληση επιτραπέζιου νερού

Κατόπιν εξετάσεων, που διενεργήθηκαν από τον ΕΦΕΤ σε συνέχεια των ελέγχων που αφορούσαν την επιχείρηση Μαμμής Ι. & ΣΙΑ Ε.Ε, ανιχνεύθηκε από την χημική υπηρεσία Σερρών το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa (πυοκυανική ψευδομονάδα) σε επιτραπέζιο νερό.

Η δειγματοληψία αφορούσε επιτραπέζιο νερό, εμφιαλωμένο σε πλαστικές φιάλες των 18,9 λίτρων στις οποίες προχώρησε ο ΕΦΕΤ προκειμένου να ελέγξει τις μικροβιακές παραμέτρους του προϊόντος.

Το δείγμα χαρακτηρίστηκε ως «μη σύμφωνο-μη ασφαλές - επιβλαβές για την υγεία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ η εμπορική επωνυμία του προϊόντος είναι LIVAS και στο πλαστικό πώμα της φιάλης αναγράφονται με αυτοκόλλητη ετικέτα οι ενδείξεις: «Επιτραπέζιο νερό, πηγής Κεφαλαρίου - Δράμας παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται από την Μαμμής Ι & ΣΙΑ Ε.Ε 14 χιλ. Δράμας - Καβάλας Αγ. Αθανάσιος Δήμος Δοξάτου Τ.Κ. 66300 Δράμας», με τους εξής αριθμούς παρτίδας και ημερομηνίες λήξεως:
  • LOT 191/10 και ημερομηνία λήξεως 09-07-2013.
  • LOT 197/10 και ημερομηνία λήξεως 15-07-2013.
  • LOT 198/10 και ημερομηνία λήξεως 16-07-2013.


ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντος
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρση των προϊόντων από την ελληνική αγορά και καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τις συγκεκριμένες φιάλες νερού να μην το καταναλώσουν.

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ