Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΑΨΙΘΙΑ ENA ΑΓΝΩΣΤΟ ΦΥΤΟ...

Αψιθιά|Artemisia Absinthium


(Artemisia absinthium)

  Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις.
 Συναντάται και αυτοφυές και καλλιεργούμενο, αφού είναι χρήσιμο στην ποτοποιία.

Ιδιότητες:
Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι Αψιθιάς. Βοηθά στην πέψη και στο αδυνάτισμα. (λιώνει τα λίπη). Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.
Που το συναντάμε:
Στα ορεινά, κυρίως δάση της Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη. Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι Αψιθιάς. Βοηθά στην πέψη και στο αδυνάτισμα. Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.
Καταπολεμά την επιληψία, ζαλάδες, λιποθυμίες. Αυξάνει την παραγωγή χολής. Σταματά τη διάρροια, εμετούς. Βοηθά στο αδυνάτισμα και την ανεπάρκεια ήπατος.
Χρήση: Έγχυμα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης 0,5-2 γρ. ως στομαχικό και 4-10 γρ. ως σκωληκοκτόνο.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη από τις θρυμματισμένες ρίζες της αψιθιάς, από 1- 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.

http://istath.blogspot.com

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΦΤΙΑΞΤΕ ΛΙΜΝΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ

Η παρουσία του νερού δίνει στον κήπο μια αίσθηση επιπλέον δροσιάς, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Ένας τρόπος τοποθέτησης του νερού στον κήπο είναι η κατασκευή λίμνης, το μέγεθος και το σχήμα της οποίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο διαθέσιμος χώρος, οι υλικοτεχνικές υποδομές και τα προτιμώμενα υλικά κατασκευής.
Φτιάχνοντας λιμνούλα για τον κήπο σας!
Ο γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείται στην επιλογή σχήματος της λίμνης είναι η συμφωνία γούστου και μορφής του κήπου. Για παράδειγμα σ’ έναν τυπικό κήπο η λίμνη συνήθως έχει σχήμα τετράγωνο ή κυκλικό, ενώ σε πιο φυσικά σχεδιασμένους κήπους προτιμώνται τα νεφροειδή σχήματα.
Άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή λίμνης είναι η σχέση επιφάνειας-βάθους. Γενικά όσο αυξάνει η επιφάνεια πρέπει να αυξάνει και το βάθος της λίμνης. Το απαιτούμενο βάθος εξαρτάται και από το είδος των φυτών ή ψαριών που πιθανόν να τοποθετηθούν στη λίμνη.
Η επιλογή του μέρους του κήπου που θα τοποθετηθεί η λιμνούλα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ζωής μέσα σε αυτή και της καλαισθησίας της. Η λίμνη πρέπει να τοποθετείται σε ηλιόλουστα σημεία και όχι κάτω από δένδρα, ώστε να μην δέχεται τα φύλλα που πέφτουν το φθινόπωρο.

Υλικά που χρησιμοποιούνται
Υπάρχει πληθώρα υλικών με τα οποία είναι δυνατή η κατασκευή μιας λίμνης. Η επιλογή των υλικών εξαρτάται από το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στη λίμνη, ενώ ο κατασκευαστής πρέπει να γνωρίζει ότι κάποιοι τύποι υλικών απαιτούν μεγαλύτερο κόπο και καλή τεχνογνωσία.  Υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το μπετόν, το PVC, το πολυαιθυλένιο, το συνθετικό ελαστικό, διάφορα εύκαμπτα και άκαμπτα υλικά.


agronomist.gr

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Έβρος: Νέα ράτσα λύκων τρομοκρατεί κτηνοτρόφους



Φόβος και  τρόμος έχει γίνει για τους  κτηνοτρόφους στον Έβρο μια  αγέλη λύκων, που ρημάζουν κάθε  τόσο τα ζώα τους. Τα πεινασμένα  αγρίμια είναι τόσο τολμηρά,  ώστε ακόμη και τα τσοπανόσκυλα διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους!


    Έβρος: Νέα ράτσα λύκων τρομοκρατεί κτηνοτρόφους
    Η τελευταία  επίθεση της αγέλης έγινε στο χωριό Γεμιστή στις Φέρες του Έβρου, όπου οι λύκοι κατασπάραξαν τρία κατσίκια, τα οποία προστέθηκαν σε δεκάδες άλλα που έπεσαν θύματά τους τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, οι τρομοκρατημένοι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία νέα ράτσα λύκων, που δεν μοιάζουν καθόλου με αυτούς που έβλεπαν τα προηγούμενα χρόνια!

    Οι ιδιοκτήτες των κοπαδιών κυκλοφορούν πια  έχοντας μαζί τους καραμπίνες για να προστατέψουν τα ζώα και τους εαυτούς τους από τα αγρίμια που, όπως υποθέτουν, ήρθαν από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες κτηνοτρόφων από τη Νίψα της Τραϊανούπολης, εντοπίστηκαν και εκεί παρόμοιοι λύκοι.
    Πηγή: Πρώτο Θέμα

    Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

    TEXNHTΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΑ ΥΠΕΡΔΕΝΤΡΑ




    Μια αστική όαση με τεχνητά δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 50 μέτρα ανοίγει τις πύλες της στις 29 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
    Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία του Συμβουλίου Εθνικών Πάρκων της Σιγκαπούρης.
    Η καταπράσινη όαση ονομάζεται  «Gardens by the Bay» και περιλαμβάνει 18 ηλιακά υπερδέντρα, τα οποία στην ουσία αποτελούν κατακόρυφους κήπους, αφού στους ατσάλινους κορμούς τους σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά και ανθίζουν πανέμορφα τροπικά λουλούδια.
    Το οικοσύστημα που δημιουργείται ρυθμίζει το κλίμα της περιοχής απορροφώντας τη ζέστη και δροσίζοντας τους τουρίστες που περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο της Σιγκαπούρης.
    Στο μεταξύ, τα υπερδέντρα όχι μόνο συλλέγουν το νερό της βροχής αλλά λειτουργούν ως αεραγωγοί που εφοδιάζουν το πάρκο με δροσερό αέρα, ενώ χάρη στα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν ενσωματωθεί στα κλαδιά και τον κορμό τους εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πάρκου.
    Το project εντάσσεται στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου στην περιοχή Marina Bay, στη δυτική πλευρά της Σιγκαπούρης.
    Οι δημιουργοί του έργου ελπίζουν ότι το τεχνητό δάσος θα καταστεί ένας από τους βασικούς προορισμούς οικολογικού τουρισμού, παρουσιάζοντας βιώσιμες πρακτικές και φυτά απ’ όλο τον πλανήτη.
    Τεχνητά δέντρα
    Η ιδέα των τεχνητών δέντρων δεν είναι καινούρια. Εδώ και καιρό επιστήμονες της εταιρείας Solar Botanic αναπτύσσουν την ιδέα τεχνητών δενδροστοιχιών παραγωγής καθαρής ενέργειας με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
    Τα δέντρα αυτά είναι εφοδιασμένα με “νανοφύλλα” τα οποία αποτελούν συνδυασμό νανοθερμοβολταϊκών και νανοπιεζοηλεκτρικών γεννητριών οι οποίες μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμότητα και τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια.
    Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει επίσης στα «ηλιακά νανόδεντρα», τα οποία αναπτύσσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και χάρη στις κάθετες διακλαδώσεις τους βελτιστοποιούν τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την εξαγωγή καύσιμου υδρογόνου.
    Για όσους αγαπούν τα γκάτζετ
    Για όσους αγαπούν τα γκάτζετ το Electree είναι το κατάλληλο φυτό εσωτερικού χώρου. Δημιουργία της Γαλλίδας σχεδιάστριας Βιβιέν Μιλλέρ, το ηλεκτρονικό μπονζάι είναι εξοπλισμένο με 27 ηλιακά πάνελ στα κλαδιά του, τα οποία συλλέγουν το ηλιακό φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια κατάλληλη για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα.

     econews.gr

    ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ!

    Η νέα ντομάτα δε θυμίζει σε τίποτα το λαχανικό με την κατακόκκινη φλούδα. Το χρώμα της φλούδας είναι μαύρο κατράμι κι αυτό χάρη σε μια χρωστική.
    Το σκούρο χρώμα της φλούδας προέρχεται από μια χρωστική που εμπεριέχεται στα βατόμουρα και η οποία προκαλεί «ηλιοκαμένο» χρώμα στο λαχανικό όσο αυτό εκτείθεται σε ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι όσο περισσότερο εκτίθεται στον ήλιο, τόσο πιο σκουρόχρωμος γίνεται.


    Εκτός από το χρώμα οι ντομάτες αυτές έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λαχανικού ενώ διατροφικά, η μαύρη ντομάτα έχει αυξημένες ποσότητες λυκοπένιου και είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες A και C.Είναι μια νέα ποικιλία τομάτας μαύρου χρώματος, με αφροδισιακές ιδιότητες, πιστοποιημένες από επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού.



    Η νέα ντομάτα θα βγει σύντομα στην αγορά αν και σε αρχική φάση - κυρίως λόγω της τσουχτερής τιμής της - οι λάτρεις του φαγητού θα μπορούν να την απολαύσουν μόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια με γκουρμέ κουζίνα,καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.

    ΠΗΓΗ tovima.gr

    Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

    ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΗ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

    H Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, κατά την διενέργεια ελέγχων βάσει του προγράμματος «Επίσημος έλεγχος για την παρακολούθηση των προσθέτων και των χρωστικών σε τρόφιμα» (δειγματοληψία και ανάλυση), συνεπικουρούμενη από το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία αποξηραμένης ντομάτας χύμα από το κατάστημα «Γ.ΓΕΝΝΑΙΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» επί της οδού Ευριπίδου 31, Αθήνα.

    Το δείγμα χύμα αποξηραμένης ντομάτας, προέλευσης Τουρκίας, από την Belmar A.S./Turkey, με Αριθμό παρτίδας 03/2012 και ημερομηνία λήξης 12/2014, ήταν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ & ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι, περιείχε το πρόσθετο, διοξείδιο του θείου, σε υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση παρεκκλίνοντας από εκείνη του Νομοθετικού ορίου.
    Η εισαγωγή έγινε από τον ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ & ΕΙΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ «ΑΣΣΜΑ ΣΥΝ Π.Ε.» και διακινήθηκε από την εταιρία «ΟΛΥΜΠΙΑ Α.ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.» σε διάφορα καταστήματα λιανικής.
    Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει χύμα αποξηραμένη ντομάτα Τουρκίας, να έρθουν σε επαφή με το κατάστημα αγοράς της.
    Ο ΕΦΕΤ, απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των ποσοτήτων του ανωτέρω προϊόντος. Οι έλεγχοι συνεχίζονται.


    efet.gr

    Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

    ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ 2ης ΓΕΝΙΑΣ

    Τα βιοκαύσιμα απασχολούν τις περισσότερες ερευνητικές ομάδες, κυρίως την τελευταία δεκαετία. Το βιοντίζελ χρησιμοποιείται ήδη, καθώς σε όλα τα πρατήρια καυσίμων το ντίζελ που διατίθεται περιέχει ένα μικρό ποσοστό βιοντίζελ (5%). Αυτό οφείλεται στις αυστηρές κοινοτικές οδηγίες της Ε.Ε, όπου στόχος είναι η χρήση βιοκαυσίμων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% μέχρι το 2020.
    Η έρευνα στη παραγωγή βιοντίζελ ξεκίνησε με τη μέθοδο της μετεστεροποίησης (FAME) χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη φυτικά έλαια. Όμως η συνεχόμενη ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών επέφερε  την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Η ανάγκη για εύρεση άλλης τροφοδοσίας ώθησε τις ερευνητικές ομάδες να στραφούν στα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια. Τα τηγανέλαια αποτελούν ένα από τους πιο επικίνδυνους ρύπους των υδάτινων φορέων καθώς ένα λίτρο τηγανελαίου μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού. Επίσης τα τηγανέλαια αποτελούν μια μορφή υπολειμματικής βιομάζας καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περεταίρω.
    Η μέθοδος FAME παρά την εύκολη κ σχετικά φθηνή διεργασία, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, καθώς το βιοντίζελ που παράγεται παρουσιάζει χαμηλή οξειδωτική σταθερότητα και σε υψηλές θερμοκρασίες πολυμερίζεται. Αυτό έχει ως συνέπεια την δυσλειτουργία των κινητήρων ντίζελ. Επίσης η μέθοδος FAME έχει παραπροϊόντα που είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν αλλού.
    Η ερευνητική ομάδα της Δρ. Στέλλας Μπεζεργιάννη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης  (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποίησε μια ευρέως διαδεδομένη διεργασία όλων των σύγχρονων διυλιστηρίων για τη μετατροπή των τηγανελαίων σε Βιοντίζελ 2ης γενιάς. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Υδρογονοεπεξεργασία. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Το τηγανέλαιο μετατράπηκε σε βιοντίζελ σε ποσοστό 99,5% κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραπροϊόντα. Επίσης το καύσιμο αυτό έχει 20% υψηλότερη θερμογόνο δύναμη και υψηλότερο αριθμό κετανίου από το πετρελαϊκό ντίζελ. Αυτά τα στοιχεία το καθιστούν οικονομικότερο από το κοινό ντίζελ, καθώς με την ίδια ποσότητα καυσίμου το αυτοκίνητο παρουσιάζει μεγαλύτερη αυτονομία. Τέλος να τονιστεί ότι το βιοντίζελ 2ης γενιάς αποδίδει ελάχιστες ποσότητες επικίνδυνων ρύπων ( SO2, NOx, αιθάλη) σε σύγκριση με το πετρελαϊκό.  Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ποσότητες τηγανελαίου στην Ελλάδα επαρκούν για να καλύψουν το 10% τον αναγκών της χώρας σε ντίζελ.
    Η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό την λειτουργία ενός απορριμματοφόρου στο Δήμο Θεσσαλονίκης χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο καύσιμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://www.biofuels2g.gr/ .


    ΑΡΘΡΟ:
    ΠΑΝΟΣ ΨΑΛΙΔΑΣ
    ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ

    Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

    TO ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

    Για πάρα πολλά χρόνια το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου. Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, των μολύνσεων και των δηλητηριωδών δαγκωμάτων από τα φίδια.
















    Θεραπευτική δράση
    Ο βολβός του σκόρδου χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα. Το σκόρδο έχει υψηλή συγκέντρωση σε ενώσεις θείου, οι οποίες αποτελούν τις ενεργές ουσίες. Οι κυρίες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλιίνη και η αλιινάση. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στο σκόρδο ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη. Σύμφωνα με έρευνες η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.
    Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής.
    Χρήσεις και αποτελεσματικότητα
    Οι ιδιότητες του σκόρδου έχουν μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και σε επιδημιολογικές μελέτες. Τα αποτελέσματα στις δοκιμές με ανθρώπους παρουσίασαν διαφοροποιήσεις. Ορισμένα ερευνητικά πρωτόκολλα δεν οργανώθηκαν σωστά, εξαιτίας της μικρής διάρκειας της παρέμβασης, του μικρού δείγματος και της διαφορετικής μεθόδου επεξεργασίας του σκόρδου, που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των ενεργών συστατικών σε διαφορετική ποσότητα και ποιότητα.
    Ικανότητα μείωσης των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα
    Πολλές τυχαίες κλινικές δοκιμές έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα του σκόρδου στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα. Αποτελέσματα από δύο αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1993 και το 1994, για την επίδραση του σκόρδου στη συνολική χοληστερόλη του αίματος, παρουσίασαν σημαντική μείωση του επιπέδου της ολικής χοληστερόλης (9 -12%), συγκρινόμενα με δείγμα placebo. Ωστόσο, πρόσθετες δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν μετέπειτα και ήταν καλύτερα σχεδιασμένες, παρουσίασαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
    Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2000 και επανεξέτασε αυτές τις δοκιμές, κατέληξε στο γεγονός ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα placebo-σκευάσματα, αλλά η γενική επίδραση είναι μέτρια (4-6%). Μία πιο πρόσφατη ανάλυση δοκιμών που χρησιμοποίησε σκόνη σκόρδου σε τυποποιημένη μορφή, παρουσίασε σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε 8 έως 12 εβδομάδες. Η απόκλιση στο ποσοστό της μείωσης ενδεχομένως να οφείλεται στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις μελέτες. Μία Ευρωπαϊκή δοκιμή που συγκρίνει το σκόρδο με φάρμακο του εμπορίου, για την μείωση του επιπέδου των λιποπρωτεινών στο αίμα, εντόπισε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό.
    Αντιυπερτασική δράση
    Η ικανότητα του σκόρδου να μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης έχει μελετηθεί, αλλά παραμένει υπό αμφισβήτηση. Το 1994, διάφορες μελέτες αναλύθηκαν και αξιολογήθηκε η επίδραση του σκόρδου στην υπέρταση. Σε τρεις δοκιμές παρουσιάστηκε σημαντική μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος (κατά 7.7mmHg), και σε τέσσερις δοκιμές παρουσιάστηκε μείωση της διαστολικής πίεσης του αίματος (κατά 5mmHg) με την λήψη σκόρδου, έναντι φάρμακου placebo.
    Σε μία πιο πρόσφατη ανάλυση, όμως, εξετάστηκαν 23 ελεγχόμενες δοκιμές με φάρμακο placebo. Μόνο τρεις δοκιμές παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση της διαστολικής πίεσης του αίματος (2-7%), και σε μία μελέτη παρουσιάστηκε μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος (περίπου 3%) στους ασθενείς που κατανάλωσαν σκόρδο, έναντι placebo φαρμάκου.
    Αντινεοπλασματική επίδραση
    Τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από ατομικούς ελέγχους και μερικές ομαδικές μελέτες, έχουν παρουσιάσει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο κόλον (παχύ έντερο) με αυξημένη κατανάλωση σκόρδου και άλλων λαχανικών με παρόμοια συστατικά (π.χ., κρεμμύδια, πράσα, φρέσκα κρεμμύδια). Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες δεν ήταν καλά σχεδιασμένες. Σε μια ομαδική μελέτη, η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου δεν παρείχε το ίδιο όφελος. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αξιολογεί τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου και την εμφάνιση καρκίνου.
    Αντενδείξεις- Αλληλεπιδράσεις
    Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδου ανά ημέρα θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες. Η πιο κοινή δυσάρεστη συνέπεια του σκόρδου είναι η μυρωδιά στην αναπνοή και στο σώμα. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ωμού σκόρδου, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και αλλαγές στην εντερική κινητικότητα. Έχουν υπάρξει αναφορές αλλεργικής δερματίτιδας, εγκαυμάτων, και εξανθημάτων από την τοπική εφαρμογή ακατέργαστου σκόρδου.
    Το σκόρδο φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση στο μεταβολισμό των φαρμάκων, αν και πρόσφατες μελέτες σε υγιείς εθελοντές παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα, σχετικά με την επίδραση του σκόρδου στη δράση φαρμάκων με ανασταλτικούς παράγοντες των πρωτεασών. Έχει προταθεί ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να δείχνουν προσοχή κατά την κατανάλωση σκόρδου, καθώς εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
    Συνιστώμενη δόση
    Η αποτελεσματική δόση για το σκόρδο δεν έχει καθοριστεί. Οι δόσεις που συστήνονται γενικά στη βιβλιογραφία για τους ενήλικες είναι 4 γραμμάρια (1-2 κομμάτια) ωμό σκόρδο ανά ημέρα ή μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου 300mg, 2 έως 3 φορές ανά ημέρα, ή 7.2γραμ. εκχύλισμα σκόρδου ανά ημέρα.
    Πηγή: nutrimed.gr

    Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

    EKOYIZETO ENA BOTANO ΓΙΑ ΟΛΑ...

    Tο εκουιζέτο είναι αποθήκη μετάλλων, Το διοξείδιο του πυριτίου που περιέχει βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες .
    Το εκουιζέτο είναι ισχυρό αιμοστατικό. Έχει καθαρτικές, αντιδιαβητικές, αντιδιαρροϊκές ιδιότητες . Έχει επίσης ιδιότητες επουλωτικές σε πληγές και έλκη, Έχει καλά αποτελέσματα σε παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, στη φλεγμονή του προστάτη την αναιμία, εξασθέ¬ νηση του οργανισμού, κατακράτηση υγρών, σε αιμορροΐδες, εξωτερικές φλεγμονές, έρπητες, αναπνευστικές παθήσεις, χρόνια βρογχίτιδα και φυματίωση. Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση, την αμνησία και τον καρκίνο. Υπάρχει η άποψη ότι, αν από μια ηλικία και μετά , οι άνθρωποι πίνουν κάθε μέρα ένα φλιτζάνι τσάι εκουιζέτου θα εξαλειφθούν οι πόνοι από ρευματισμούς, ποδάγρα και νευραλγίες και θα απολαύσουν υγιή γεράματα.


    Περιγραφή βότανου:
    Το εκουϊζέτο ή η Ιπουρίς η αρουραία ανήκει στην οικογένεια των Ιππουροειδών. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Το συναντούμε σε καλλιέργειες, αναχώματα και άκρες δρόμων, σε πετρώδη και ξερά εδάφη. Είναι ποώδες, πολυετές φυτό με όρθια στελέχη. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά. Οι σπόνδυλοι των κλάδων είναι αδύνατοι, ανοιχτοπράσινοι με μαύρες οδοντώσεις στην κορυφή. Το φυτό παράγει στείρα και γόνιμα στελέχη. Χρησιμοποιούμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες τους ξηρούς μίσχους του βοτάνου που συλλέγουμε αρχές καλοκαιριού και καθ’ όλη την περίοδο αύξησης.
    Θεραπευτικές ιδιότητες εκουιζέτου:
    Το εκουϊζέτο δρα ως στυπτικό, αιμοστατικό, ήπιο διουρητικό, τονωτικό των ιστών και επουλωτικό. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες. Μειώνει την αιμορραγία και επουλώνει τα τραύματα. Θεωρείται ειδικό ίαμα για περιπτώσεις φλεγμονής ή καλοήθους διόγκωσης του προστάτη αδένα. Χρησιμοποιείται ακόμη κατά της οστεοπόρωσης, των διαταραχών στους πνεύμονες και των νεφρών, των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος, των πόνων των αυτιών αλλά και κατά δερματικών διαταραχών, εκζεμάτων  και ακμής. Το εκουιζέτο είναι εξαιρετικό στυπτικό για το ουρογεννητικό σύστημα. Μειώνει την αιμορραγία και επουλώνει τα τραύματα χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε υδροξείδιο του πυριτίου. Ενεργεί σαν ήπιο διουρητικό και η τονωτική και στυπτική του δράση το καθιστούν πολύτιμο για τη θεραπεία της ακράτειας και της νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά. Θεωρείται ειδικό ίαμα για περιπτώσεις φλεγμονής ή καλοήθους διόγκωσης του προστάτη αδένα. Εξωτερικά είναι επουλωτικό. Έχει διαπιστωθεί ότι σε μερικές περιπτώσεις μειώνει τον πόνο των ρευματισμών και επουλώνει τις χιονίστρες.
     ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
    Μη χρησιμοποιείτε το πολυκόμπι για περισσότερο από 6 εβδομάδες γιατί μπορεί προκαλέσει ερεθισμό του πεπτικού.Ελλείψει ικανοποιητικών επιστημονικών στοιχείων, η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δε συνιστάτε.
    Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.


    Phyto.gr


    ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
    ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

    Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

    ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ!!

    Η συλλογή άγριων μανιταριών πρέπει να άρχισε από τους προϊστορικούς χρόνους, τότε που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός και συλλέκτης άγριας τροφής. Οι πρώτες γραπτές πληροφορίες για την συλλογή και την βρώση μανιταριών ανάγονται στους Κλασικούς χρόνους. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήσαν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις συλλέκτες όπως αναφέρει ο Ευρυπίδης (480-406 π.Χ.). Αλλά και οι σύγχρονοι Έλληνες και ιδιαίτερα οι αγρότες ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη συλλογή μανιταριών η οποία αποτελεί δημοφιλές σπορ που εξασφαλίζει οχι μόνο φθηνή, εκλεκτή, νόστιμη και θρεπτική τροφή, αλλά καλλιεργεί και νοοτροπία αγάπης, σεβασμού και προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και παρέχει ψυχική ηρεμία και σωματική άθληση. Την τελευταία 10ετία η εμπορική συλλογή εδώδιμων μανιταριών που εκδηλώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Β.Αμερικής έχει προβληματίσει επιστήμονες, διεθνείς οργανισμούς και Κυβερνήσεις στο θέμα της προστασίας των μυκητικών πόρων και της μυκητικής βιοποικιλότητας.
    Η καλλιέργεια των μανιταριών άρχισε στη Γαλλία και Ιταλία κατά τον 17ο αιώνα, ενώ στην Απω Ανατολή και ΝΑ Ασία μανιτάρια καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια. Μεταξύ των πιο γνωστών καλλιεργημένων μανιταριών στη χώρα μας είναι το Αγαρικό το δίσπορο και ο Πλευρωτός ο οστρεώδης. Στην Απω Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη και στην Β.Αμερική καλλιεργούνται και μερικά άλλα είδη, επίσης εξαιρετικά σε γεύση και θρεπτική αξία, όπως ο Λεντίνος ο εδώδιμος, Αουρικουλάρια η ωτιόμορφη, Βολβαριέλλα η κολεοφόρος κ.α. Μεταξύ των καλλιεργημένων όμως μανιταριών στην κορυφή βρίσκονται οι τρούφες.
     Τρούφες ονομάζονται οι καρποφορίες μιας ομάδας Ασκομυκήτων που συμβιώνουν με τις ρίζες ανώτερων φυτών. Οι τρούφες επομένως είναι υπόγεια μανιτάρια, σχήματος κονδύλου και μεγέθους από 2-7 συνήθως εκ., γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος από 8-15 εκ. περίπου. Οι μύκητες που συμβιώνουν με τις ρίζες των φυτών ονομάζονται μυκορριζικοί. Οι μυκηλιακές υφές περιβάλλουν τα λεπτά ριζικά τριχίδια των φυτών και απομυζούν από αυτά κυρίως υδατάνθρακες, ενώ οι ρίζες των φυτών ευεργετούνται ως προς την αύξηση της ικανότητάς τους να προσφέρουν νερό από το έδαφος, αζωτούχες ουσίες και στοιχείαόπως το κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο καθώς και ιχνοστοιχεία. Οι καρποφορίες των μυκορριζικών μυκήτων, επομένως και οι τρούφες, εμφανίζονται τριγύρω από δέντρα.
     Οι τρούφες για πολλά χρόνια εθεωρούντο το "δώρο" των Γάλλων χοιροβοσκών όταν αυτοί έβγαζαν τους χοίρους σε δρυοδάση της περιοχής Perigord το φθινόπωρο για να φάνε βαλανίδια. Καθώς οι χοίροι εντόπιζαν με την όσφρησή τους τα σημεία που υπήρχαν τρούφες και άρχισαν να σκάβουν, οι χοιροβοσκοί επενέβεναν και τις μάζευαν. Σήμερα στη Γαλλία και την Ιταλία η συλλογή τρουφών γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. 


     Οι τρούφες αποτελούν την κορωνίδα της γεύσης. Φημισμένα εστιατόρια στην Ευρώπη και Β.Αμερική αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας, προσφέρουν καταπληκτικά εδέσματα σε αστρονομικές τιμές. Οι τρούφες, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, με το θεσπέσιο άρωμά τους, μετατρέπουν κοινές συνταγές σε μοναδικές απολαύσεις. Η τιμή της τρούφας στην Ευρωπαϊκή αγορά κυμαίνεται από 300 - 1300 €.

    Η καλλιέργεια της τρούφας

    Η καλλιέργεια αρχίζει με την προμήθεια δενδρυλλίων των οποίων το ριζικό σύστημα έχει μολυνθεί με το μυκήλιο μυκήτων του γένους Tuber.
    Τα σημαντικότερα είδη είναι: 


    Tuber magnatum
    (λευκή τρούφα)

    Tuber aestivum subsp. uncinatum
    (Θερινή μαύρη τρούφα)

    Tuber melanosporum
    (Μαύρη τρούφα)

    Tuber brumale
    (Χειμωνιάτικη τρούφα)




     Οι τρούφες συμβιώνουν με δενδρώδη είδη όπως είναι η χνουδωτή δρύς, η πλατύφυλλη δρύς, η αριά, η φλαμουριά, η φουντουκιά, η λεύκη, ο γαύρος, ο κέδρος αλλά και διάφορα πεύκα. Η εισαγωγή των δενδρυλλίων γίνεται προς το παρόν από την Ιταλία, εισάγονται δε είδη τα οποία προτιμούν υψομετρική ζώνη από 300-700 μ. περίπου και αποτελούν είδη της Ελληνικής χλωρίδας. Σημαντικό στάδιο για την καλλιέργεια της τρούφας αποτελεί η σωστή επιλογή του χωραφιού. Ιδανικά εδάφη είναι τα ελαφρά κεκλιμένα και αμμοαργιλώδη τα οποία στραγγίζουν καλά. Τα διάφορα είδη τρούφας έχουν και διαφορετικές εδαφικές απαιτήσεις.


    Έτσι, οι μαύρες τρούφες προτιμούν φτωχά, αλκαλικά, ασβεστολιθικά εδάφη με οξύτητα (pH) 7,2 - 8,2. Η οργανική οσία είναι΄λίγη έως μέτρια όπως και η παρουσία καλίου, αζώτου και φωσφόρου. Οι μαύρες τρούφες μπορούν να αναπτύσσονται σε υψόμετρα από 300-1000μ σε ξηρές περιοχές όπου άλλου είδους γεωργική εκμετάλευση είναι αδύνατη.
    Οι λευκές τρούφες είναι πιο απαιτητικές. Προτιμούν κοιλάδες όπου το έδαφος είναι γονιμότερο, οξύτητα (pH) 7,2 - 8 υψόμετρο μέχρι 600 μ. και ετήσια βροχόπτωση που να ξεπερνά τα 1000 χιλ.
    Το χωράφι πρέπει να οργωθεί βαθιά την άνοιξη και να φρεζαριστεί το φθινόπωρο. Η φύτευση των δενδρυλλίων δρυός, φλαμουριάς και φουντουκιάς γίνεται σε φυτευτικό σύνδεσμο 4 Χ 4 έως 5 Χ 5μ. δηλαδή 50 έως 60 φυτά/στρ. Ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν περισσότερα του ενός δενδρώδη είδη μολυσμένα με περισσότερα από ένα είδη τρούφας και με διαφορετικό παραγωγικό κύκλο. Η χρήση φυσικών ή αζωτούχων λιπασμάτων δεν επιτρέπεται όπως δεν επιτρέπεται και η χρήση φυτοφαρμάκων. Κατά τα πρώτα 3 χρόνια της φυτείας επιτρέπεται το βοτάνισμα γύρω από τα δέντρα με σκάλισμα μέχρι βάθους 5-8 εκ. ενώ επιβάλλεται το πότισμα με σύστημα σταγονιδίων. Μετά τον 3ο χρόνο επιτρέπεται το κλάδεμα των χαμηλότερων κλαδιών.
    Απαραίτητη είναι η περίφραξη της φυτείας με δικτυωτό σύρμα για την προφύλαξη των δέντρων και των τρουφών από τα ζώα τα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι τρελλαίνονται γι'αυτές. 

    Η απόδοση της καλλιέργειας

    Είναι δύσκολη η πρόβλεψη πότε ακριβώς θα αρχίσει η παραγωγή τρουφών καθόσον αυτή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Οι δρύες π.χ. που είναι βραδυαυξή δέντρα αρχίζουν να παράγουν τρούφες σε 8-12 χρόνια ενώ η φουντουκιά και η φλαμουριά που είναι πιο ταχιαυξή σε 5-6 χρόνια.
    Η απόδοση μιας σωστά εγκατεστημένης και καλλιεργημένης φυτείας μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Έτσι φυτεία χνουδωτής δρυός σε ηλικία 15 ετών περίπου μπορεί να παράγει 2 - 3 χλγ. τρούφας ανά δέντρο. Η λευκή τρούφα επιτυγχάνει την υψηλότερη τιμή στην αγορά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μαύρες τρούφες είναι φθηνές. Οι τρούφες έρχονται στην αγορά ως νωπό προϊόν, σε βαζάκια συντηρημένες σε άλμη, σε τρουφοπάστα ή ως τρουφόλαδο.

     Πηγή Στέφανος Διαμαντής - Δρ.Δασολόγος - ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

    Σύνταξη
    ΣΧΙΖΑΣ ΣΝΔΡΕΑΣ 
    ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ




    Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

    ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!

    Βαλεριάνα Valeriana officinalis

    Είναι ηρεμιστικό,υπνωτικό και αγχολυτικό φυτό. Διώχνει αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού. Αναλυτικά: Καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας.
    Προσοχή! Οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Αντεδείκνυται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και σε άτομα που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη.

    Πασιφλόρα η κυανή. Οικογένεια: Passifloraceae

     Εύρωστο φυλλοβόλο είδος ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Έχει μεγάλα άνθη με απαλό μπλέ μοβ χρώμα. Κίτρινους πορτοκαλί καρπούς, σαν μικρά αυγά, που δεν τρώγονται. Έχει λευκά άνθη με μπλε στήμονες διαμέτρου 10cm το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα οποία μοιάζουν με ρολόι.
    Τα φύλλα της πασιφλόρας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Είναι ένα βότανο με κατευναστικές, αντισπασμωδικες και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης είναι εξαιρετικό ενάντια στο άγχος, στην αϋπνία και στην δυσεντερία.

     
    ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟ (Hypericum Perforatum)
    (Υπέρικο το διάτρητο)
    Οικ. Υπερικίδων (Hypericaceae)

    Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια γνώριζαν και εκτιμούσαν τις επουλωτικές ιδιότητες αυτού του φυτού Γι΄αυτό και η δημοτική μας μούσα  το ύμνησε μια και  μ’ αυτό όπλιζε η μάνα τον γιο της που πήγαινε στον πόλεμο.
    Στην δύση είναι γνωστό με την ονομασία  St.John’s wort oil και λέγεται ότι πήρε το όνομα αυτό από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ οι οποίοι θεράπευαν με αυτό τις πληγές τους  στις μάχες των σταυροφοριών. Στο Άγιο Όρος δεν λείπει από κανένα κελλί το Βαλσαμέλαιο, που φτιάχνουν οι ίδιοι, ως βασικό φάρμακο για όλο το χρόνο με ευρύ πεδίο εφαρμογών.   

    Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα υπέργεια  μέρη του φυτού. Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης, στυπτική, επουλωτική και ηρεμιστική. Το βάλσαμο όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Ωστόσο συνίσταται να μην χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη και σε καμία περίπτωση αν ο ασθενής λαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Καταπραΰνει τη συνδετικίτιδα, την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους. Εξωτερικά είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο. Σαν λοσιόν επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων, μωλωπισμών κιρσών φλεβών και εγκαυμάτων. Το έλαιο του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ηλιακά εγκαύματα.
    Το βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται από τις ανθοφόρες κορυφές του βοτάνου. Έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε προβλήματα φλεγμονών του δέρματος , των μυών και του συνδετικού ιστού. Χρειάζεται μόνο προσοχή στη χρήση του, γιατί δεν κάνει να εκθέτουμε την περιοχή επάλειψης στον ήλιο.


    ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Origanum majorana

    Είναι ηρεμιστικό βότανο και σε μεγάλες δόσεις ναρκωτικό. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική, όμως παράλληλα έχουν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές ιδιότητές της καθώς το ρόφημα της μαντζουράνας καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος, τις αϋπνίες και τους πονοκεφάλους. 

    Είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείτο ως φάρμακο από τους Αιγύπτιους και τους Αραβες, ενώ συναντάται στη μεσογειακή φύση. Κατά των νευρικών πονοκεφάλων συστήνεται το αφέψημα ή το έγχυμά της.

    MΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ Mellisa officinalis

    Αυτό το βότανο, που ανήκει στην οικογένεια του δυόσμου, είναι ευεργετικό στις νευρικές ανωμαλίες. Θεωρείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια βάλσαμο για προβλήματα άγχους, μειωμένης μνήμης και μελαγχολίας. Αλλωστε, επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003 απέδειξε ότι το μελισσόχορτο είναι πολύ δραστικό κατά του πανικού και ότι βοηθά την ήρεμη σκέψη σε κρίσιμες στιγμές. 

    Αυξάνει τη δράση του σε συνδυασμό με το λεμόνι ενώ δρα και κατά της αϋπνίας όταν συνδυαστεί με ζυθοβότανο και βαλεριάνα. Ως χαλαρωτικά του νευρικού συστήματος χρησιμοποιούνται το τσάι του στο μπάνιο και τα αιθέρια έλαιά του.

    ΜΠΕΛΑΝΤΟΝΑ Atropa bellantona

    Είναι καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος αλλά και πολύ επικίνδυνο βότανο. Οταν χρησιμοποιείται εσωτερικά καταπραΰνει τις νευρικές εντάσεις, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. 
     
     
    Παράλληλα έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας. Το δηλητήριό της είναι γνωστό από τον 15ο αιώνα ενώ χρησιμοποιείτο ευρέως στη μαγεία και ως τοπικό αναισθητικό πριν από χειρουργικές επεμβάσεις. Λόγω της έντονης τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής .Όλα τα μέρη της Μπελαντόνας χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Το φυτό κοπανιέται και πιέζεται με το χυμό ανακατεμένο με αλκοόλ για να διαλυθεί. Στην Ελλάδα είναι αρκετά σπάνιο φυτό. Σε  ισχυρές δόσεις προκαλεί ψευδαισθήσεις, παραλήρημα, αποπροσανατολισμό και σε μεγάλες ακόμα και το θάνατο.
     

     ΠΗΓΗ 
    ethnos.gr
    botana-ygeia.com

    ΣΥΝΤΑΞΗ
    ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
    ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ



    Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ...ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ WWF

    5 Ιουνίου 2012: Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και το WWF Ελλάς θα βρίσκεται για δύο ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με την ΙΚΕΑ διοργανώνουμε μια γιορτή εξοικονόμησης ενέργειας δίπλα στον Λευκό Πύργο. Στήνουμε δύο ποδήλατα, τα συνδέουμε με λαμπτήρες εξοικονόμησης και συμβατικούς και ξεκινάμε. "Ανηφόρα" για τους συμβατικούς, "κατηφόρα" για τους εξοικονόμησης. Ποιός αναβάτης θα καταφέρει να φωτίσει όλους τους λαμπτήρες πρώτος; Σας καλούμε να μαντέψετε και αν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη, να δοκιμάσετε στη πράξη!



    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 5 Ιουνίου, 17:00 - 23:00, Τετάρτη 11:00 - 13:00, 17:00-20:00. 

    http://www.wwf.gr
     

    Η ΠΕΥΚΟΚΑΜΠΙΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΣΕΙΧ- ΣΟΥ...

    Η οικονομική κρίση επηρρέασε ακόμη και τον γνωστότερο πνεύμονα πράσινου της Βορείου Ελλάδος, το Σέιχ Σου, καθώς εδώ και δύο χρόνια αναμένονται οι απαραίτητες πιστώσεις για τον ψεκασμό των πεύκων τα οποία μαραίνονται από τις μαζικές επιθέσεις της πευκοκάμπιας (Thaumetopea Pityocampa) που τα κατατρώει.
    Η εικόνα των πεύκων στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης είναι τουλάχιστον απογοητευτική: Τα δέντρα φαίνονται ξερά και ταλαιπωρημένα από την πευκοκάμπια, που τρέφεται με τις βελόνες των πεύκων.
     

    Άσπρα κουκούλια καλύπτουν τον κορμό τους, ενω οι φυλλωσιές τους είναι εμφανώς ξερές και κατεστραμμένες, με μία καταφανής αραίωση που πολλές φορές φτάνει μέχρι την ολική τους απογύμνωση.
    Οι απαραίτητες πιστώσεις για τον ψεκασμό και την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας, εγκρίνονταν τόσα χρόνια  από το αρμόδιο υπουργείο, όμως τώρα η οικονομική κρίση εξουθενώνει όχι μόνο τα ταμεία αλλά και τα δέντρα.
    Η Ελένη Αγγελίδου, δασάρχης Θεσσαλονίκης αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες αυτής της κωλυσιεργίας: «Κάθε χρόνο κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τη σχετική μελέτη, για την έγκριση κονδυλίου, ύψους 200.000 ευρώ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, δεν εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι, ωστόσο, φέτος, το υπουργείο μας υποσχέθηκε ότι θα βρει τις αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν οι ψεκασμοί το φθινόπωρο»
    Η κ. Αγγελίδου εκφράζει την εμφανή δυσαρέσκειά της, ως προς την αντιαισθητική εικόνα που παρουσιάζει ο δάσος τα τεέυταία δύο χρόνια, αλλά και την ανησυχία της, αφου η πληθυσμιακή έκρηξη της πευκοκάμπιας συντελεί, όπως λέει, στην έξαρση των αλλεργιών.
    Από την πλευρά του, ο Θωμάς Αβράμης, δασολόγος του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης αναλύει βιολογικά το φαινόμενο: «Η κάμπια των πεύκων επωάζεται γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου και ταΐζεται από τις βελόνες. Το δέντρο θα ξαναβγάλει βέβαια βελόνες τον Ιούνιο, αλλά η έλλειψή τους όλο το προηγούμενο διάστημα, το καθιστά ευάλωτο σε ασθένειες και μειώνει την ετήσια ανάπτυξή του κατά 20% με 40%».
    Σημειώνεται ότι κάθε πεταλούδα κάνει 4 εναποθέσεις από 200 έως 400 αυγά η κάθε μία, ενώ η έξαρση του πληθυσμού τους αυξάνει τα συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από άσθμα ή που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες από σκόνη και γύρη.
    «Η πευκοκάμπια έχει χτυπήσει σε όλη την έκταση του δάσους, αλλά σε κάποια τμήματά του έχει ιδιαίτερη πληθυσμιακή έκρηξη, κάνοντας τα δέντρα να φαίνονται εντελώς ξερά» τονίζει ο κ.Αβράμης.
    Όπως επισημαίνει, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου, μόνο με αεροψεκασμούς, με τη χρήση εξειδικευμένου βιολογικού σκευάσματος. «Η καταπολέμηση από εδάφους δεν είναι αποτελεσματική και είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με τους αεροψεκασμούς» συμπληρώνει.

    inews.gr

    Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ!

    Μια ξεχωριστή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (6/6/2012) διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων Δάσους Περτουλίου, τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., το Ταμείο Διοικήσεως & Διαχειρίσεως Παν/κών Δασών και το Δήμο Πύλης (με την υποστήριξη του ΤΕΙ Λάρισας, του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και του ΓΕΩΤΕΕ), στο Περτούλι Τρικάλων στο Αρχοντικό Χατζηγάκη στις 5.6.2012 (ώρα έναρξης 09.00).
    Το θέμα της ημερίδας είναι: «Το περιβάλλον και ο άνθρωπος, πέρα από τη Δασολογία, στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή Νίκου Στάμου».
    Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμηθεί τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και ο άνθρωπος – επιστήμονας Νικόλαος Στάμου για τη μεγάλη του συμβολή στην δασολογική επιστήμη.
    Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής της Δασολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δημήτριος Αλιφραγκής που θα αναπτύξει το θέμα: «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και άνθρωπος».
    Θα ακολουθήσουν έξι (6) ενδιαφέρουσες εισηγήσεις νέων επιστημόνων – διδακτόρων του Εργαστηρίου Δασικής Οικονομικής της Δασολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και συγκεκριμένα:
    •«Κατάρτιση δασολογίου και έργα ΑΠΕ σε δάση και δασικές εκτάσεις», του Δρ. Δημητρίου Παλάσκα,
    •«Οικολογική καινοτομία και αειφορία στην υπηρεσία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος», του Δρ. Μάριου Τρίγκα
    •«Οικονομική και κοινωνική σημασία των αγαθών, υπηρεσιών και λειτουργιών των φρυγανικών οικοσυστημάτων», του Δρ. Νικόλαου Θεοδωρίδη,
    •«Περιβαλλοντική κοστολόγηση: μια ουτοπία σε περιόδους κρίσης;», του Δρ. Κων/νου Παπασπυρόπουλου,
    •«Καλλιέργεια και Εμπορία της Τρούφας στην Ελλάδα: Οφέλη στο Περιβάλλον και στην Κοινωνία», της Δρ. Τσιτσιπάτη Βάιας και
    •«Η σημασία της πιστοποίησης της αειφορικής διαχείρισης των δασών στην προστασία του περιβάλλοντος» του Δρ. Λευτέρη Κόλλια.
    Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο τον αείμνηστο καθηγητή Νικόλαο Στάμου και την παρουσίαση του έργου του θα κάνουν οι: Ιωάννης Παπαδόπουλος, Καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους Περτουλίου και ο Αθανάσιος Χριστοδούλου, Αν. Καθηγητής της Δασολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Δ/ντής του Εργαστηρίου Δασικής Οικονομικής. Θα ακολουθήσει απονομή τιμητικών πλακετών στην οικογένεια του καθηγητή Στάμου.
    Την Τρίτη 5 Ιουνίου στο Αρχοντικό Χατζηγάκη.


    Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

    Βιοντίζελ,H κίνηση στο μέλλον...

    Τώρα πλέον μπορείτε να παράγετε από φυτικά ελαια και ζωικά λίπη με τη μέθοδο της μετεστεροποίησης των τριγλυκεριδίων, που αποτελούν το κύριο συστατικό τους. Αποτελεί ένα άριστο υποκατάστατο του συμβατικού ντίζελ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ή σε μίγματα με αυτό στους ήδη υπάρχοντες πετρελαιοκινητήρες. τα δικά σας βιοκαυσιμα (βιοντιζελ) με κόστος παραγωγής κάτω από € 0.20 ανά λίτρο. 



    Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να συλλέξετε τα τηγανέλαια από τα εστιατόρια της περιοχής σας - στις περισσότερες περιπτώσεις θα σας ευχαριστήσουν που τους απαλλάσσετε από απορρίμματα που δεν μπορούν εύκολα να ξεφορτωθούν - και να τα επεξεργαστείτε χρησιμοποιώντας ένα από τα μηχανήματα της OilConvert, προκειμένου να παράγεται έτοιμο βιοντίζελ για το αυτοκίνητο, το ταξί, το φορτηγό, το σκάφος, την κεντρική σας θέρμανση κλπ...




    (   Τι περιμένετε; Μάθετε περισσότερα για τα συστήματά μας και επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να αποκτήσετε το δικό σας μηχάνημα παραγωγής βιοντιζελ και να αρχίσετε την παραγωγή τώρα!!!  )


    Πληροφορίες ΟilConvert.com